Vaspör település honlapja

Köszöntjük Oldalunkon!

Névnap

Ma 2018. április 20., péntek, Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.

Boldogasszony zalai búcsújáróhelye

Zala megyében, a Szombathelyi püspökség területén található kegyhely

 Vaspr_templom1Kegyhely a szombathelyi püspőkség joghatósága alatt, Zala vármegyében, a volt zalaegerszegi járásban. Közúton közelíthető meg, de Zalaháshágynak vasútállomása is van a zalalövői és körmendi vonatok számára.

Egykor ősi településnek számított. Érdekessége, hogy a vaskorszakból származó kardot is találtak itt. 1328-ban már okleveles hely. Noha a helység a törők dúlás idején elpusztult, megmaradt azonban a Fájdalmas Szűzanya szobra, és e köré népes zarándoklatok szoktak érkezni.

 

A Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt nagyon régi romos templomát 1736-ban restaurálták. Lakatlan terület, a vaspöriek gondozása alatt áll ma is, akikre IV. Béla királyunk adományozása révén szállott. A II. világháború alatt újra romossá vált, ezért 1940-ban újjáépítették és 1968-ban ismét tatarozták. Ama ritka kedves kegyhelyek közé tartozik, melyeknek saját énekük van.

 

Miserend

A műemlék kegytemplom főbúcsúja Nagyboldogasszony napja, melyet minden évben augusztus 15. napjához legközelebb eső vasárnap 10.30 órai kezdettel tartanak. A templom kisbúcsúja Kisboldogasszony napjához szeptember 08 – hoz legközelebb eső vasárnap 10.30 órakor. 2011. év óta - egyenlőre a hideg, téli hónapok kivételével – minden hónap 13. napján van szentmise a kegytemplomban. A miserend: 17.00 Rózsafűzér, 17.30 Litánia, 18.00 Szentmise, melyet rövidítetett útvonalú körmenet követ.

  

 

Bolgogasszony_kegyhely

 

Hírlevél